Calls

Je bent spreker of gast op afstand in een webinar, livestream of opname. Hiervoor maakt WBNRS gebruik van VMIX Calls waarbij je met een Chrome-browser op jouw smartphone, tablet laptop of pc met webcam op afstand kunt inbellen met beeld en geluid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Web RTC, oftewel video via jouw browser.

In 90% van de gevallen werkt het in een keer, maar een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt last minute gestress een paar minuten voordat je live het webinar, livestream of opname in moet.

Op deze pagina vind je alle informatie om je goed voor te bereiden.

Paginanavigatie

Welke devices?

vMix Call werkt via onderstaande devices:

  • PC met webcam
  • Laptop met webcam
  • Tablet met camera
  • Smartphone met camera

Om geen echo te hebben in de uitzending of opname kun je het beste (draadloze) oortjes in doen of een headset gebruiken.

Welke internetsnelheid?

Een device dat is aangesloten op bedraad internet (via ethernetkabel) geeft het beste resultaat. Vast internet is sneller en stabieler dan wifi. Is vast internet niet mogelijk, zorg dan dat je goede wifi hebt en dat collega’s of huisgenoten zo min mogelijk gebruik maken van zwaar internetgebruik zoals gaming en video’s kijken) wanneer jij live moet.

Wanneer je lagere up- en download hebt dan 2 megabits per seconde (2 Mb/s), dan zal het beeld niet alleen pixelig zijn, maar ook schokkerig overkomen. 

Welke browsers?

vMix Call werkt op de laatste versies van Chrome en Firefox-browsers op het device dat je wilt gebruiken. Meer info hoe je jouw browser kunt updaten: Chrome en Firefox.

Aanmelden op vMix Call

Je krijgt vanuit WBNRS van te voren een link toegestuurd (vmix.at/xxxxx) die je doorstuurt naar een pagina waar je jouw naam kunt invullen en vervolgens kunt klikken op [Join call]:

Inloggen op VMIX Call

Over het algemeen word je gevraagd om 15 minuten voordat je verschijnt in de uitzending/opname in te loggen, zodat de technici kunnen zien dat je er klaar voor bent.

Na het klikken op [Join call] vraagt jouw browser om akkoord te gaan dat jouw camera en microfoon worden gebruikt. Wanneer dit is gelukt is er een klein preview scherm dat jouw camera weergeeft. Op de achtergrond zie je realtime de uitzending of opname. Je kunt zo live meeluisteren tot je wordt aangekondigd in de opname of livestream.

Werken met vMIX

Wanneer je in vMix Call zit zie je een aantal knoppen onder aan het scherm.

Goede setting?

Voor een optimale bijdrage aan de uitzending of opname hieronder nog wat tips:

Zorg dat jouw gezicht goed is belicht. Het beste heb je een bureaulamp die je recht op je gezicht richt. Alleen licht van boven (plafondlampen) kan zorgen voor vervelende schaduwen. Zorg dat er geen licht van achter jou komt, zoals licht van eenraam.

Zorg voor een rustige achtergrond. Indien je dit niet hebt, zorg dan ervoor dat de  achtergrond minder goed belicht is, dan jezelf. Een raam op de achtergrond is ook niet handig in verband met tegenlicht. En: plaats nooit een rolbanier achter je. Dat ziet er niet professioneel uit ;-).

Zorg dat jouw camera altijd op ooghoogte is. Als de camera te laag staat, kijk je neer op de kijkers. Ook is het beeld van onderen minder flateus. Zet jouw laptop op een stapel boeken, gebruik een losse webcam op statief of gebruik een houder om jouw smartphone of tablet op een statief te kunnen klikken.

Om echo te vermijden is het beste om gebruik te maken van (draadloze) oortjes of een headset. Ook een combinatie is mogelijk waarbij je gebruik maakt van de ingebouwde microfoon van jouw device of een losse (USB-) microfoon en een headset. 

Slides doorklikken op afstand?

Indien je niet in de studio kunt zijn maar wel een presentatie geeft, dan gebruiken we Internet Clicker. Je ontvangt dan een link waarmee je via een browser de Power Point slides in de studio kunt doorklikken. Dat kan via een laptop of pc, maar ook een tablet of smartphone. De studio moet dan wel jouw slides van te voren ontvangen.

Daar je ook voor vMix-call een scherm nodig hebt, zijn twee schermen of twee devices het meest handig. 

Slides delen op afstand?

Indien er geen gebruik wordt gemaakt van Internet Clicker, zijn onderstaande opties waarbij je vanaf jouw locatie ook slides kan delen:

  1. PowerPoint Online
    Indien je gebruik maakt van Office 365 dan kun je jouw PowerPoint presentatie online delen. Hoe dat werkt lees je hier. De link die je creeert, mail je 20-30 minuten van te voren naar WBNRS. Je kunt dan zelf de presentatie doorklikken wanneer je live bent.
  2. Slides via Teams of Zoom
    Een andere mogelijkheid is dat je via Microsoft Teams of Zoom jouw slides presenteert. Je nodigt WBNRS uit als kijker en die haalt dan jouw scherm binnen. Belangrijk is dat je jouw camera en microfoon niet gebruikt via Teams of Zoom, maar via vMix Call. De beeldkwaliteit is hier wel minder van.

Problemen?

Hieronder vind je een aantal oplossingen voor mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen:

Je krijgt een blauw scherm als je bent ingelogd met een browser die niet wordt ondersteund of een oudere versie van een browser. vMix Call vereist de nieuwste Google Chrome op Windows-, Mac- en Android-toestellen. Alleen Safari (versie 13 of hoger) zal werken op iOS-apparaten, Chrome wordt niet ondersteund.

Staat het geluid op 0? Is de juiste box/koptelefoon niet geselecteerd? Sluit programma’s af die ook audio gebruiken zoals Teams en Zoom. Log opnieuw in via de vMix Call-link.

Jouw internetsnelheid is (te) laag. Probeer jouw apparaat met vast internet te verbinden of  zoek een andere wifi.

Staat het geluid van de microfoon per ongeluk op 0? Is de juiste microfoon niet geselecteerd? Sluit programma’s af die ook audio gebruiken zoals Teams en Zoom. Log opnieuw in via de vMix Call-link.

Mocht er een ander probleem zijn, herstart jouw apparaat en log opnieuw in. 

Benieuwd of je jouw doelstellingen ook kunt halen met een webinar, livestream, online event of podcast?

Plan vrijblijvend een video call in met WBNRS.

wbnrs zet live video in om impact te maken voor jouw bedrijf. Informeer, inspireer en interacteer met een live webinar, podcast of livestream.

Nieuwsbrief (10x per jaar)

Blijf op de hoogte van waardevolle content over hoe live video bijdraagt aan het behalen van jouw doelen.