Presentatie (slides)

In een webinar of livestream spelen Powerpoint slides vaak een belangrijke rol. Ze ondersteunen de inhoudelijke boodschap en geven de spreker structuur.

Op deze pagina vind je tips & tricks waar een goede Powerpoint-presentatie aan moet voldoen als het gaat om gebruik in een webinar of livestream. Ook vind je hier informatie over hoe je straks in de studio de slides kunt doorklikken.

Twijfel je of jouw slides goed zijn? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij WBNRS.

Paginanavigatie

Opzet presentatie

Wat wil je bereiken?

Wat is het doel van het webinar en hoe vertaal je dit in de slides? Ben je aan het verkopen of juist aan het informeren? Wat wil je dat kijkers na afloop doen of wat moet bij hen blijven hangen?

Wie is jouw doelgroep?

Wanneer je weet wie jouw doelgroep is en wat hun voorkennis is over het onderwerp, kun je jouw presentatie hierop aansluiten. 

Zorg voor een goede opbouw

Een webinar heeft een begin, middenstuk en een einde. Het middenstuk is uiteraard het langst, maar een goede intro en outro is belangrijk. Neem voor beide onderdelen de tijd. Niet te veel, maar ook niet te kort. Heet kijkers welkom, stel jezelf en jouw organisatie kort voor en neem met kijkers het programma door. 

Zorg voor afwisseling

Kijkers zijn de afwisseling gewend van talkshows op televisie. De spanningsboog is van webinarkijkers niet heel anders dan op televisie. Zorg dat je iedere 7-8 minuten varieert in de vorm door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden, een poll te tonen of een video in te starten. Neem dit mee in jouw presentatie.

Bouw interactie in

Wissel je presentatie af met interactie om jouw kijkers er actief bij te betrekken. geef ze tussendoor de mogelijkheid om vragen te stellen of start een poll in. 

Inhoud slides

Less is more

Vermijd veel tekst op een slide. Houd het kort en krachtig en laat slides jouw verhaal ondersteunen, in plaats van dat je letterlijk vertelt dat op de slides staat. Maximaal 4-5 bullets per slide, met maximaal 2-4 woorden per bullet.

Minimaal fontgrootte is 28 pts

Onze webinars en livestreams zijn ook via een smartphone of tablet te volgen. Maar ook op een klein laptopscherm zijn te kleine fonts niet te lezen. Uitgaande van standaard lettertypes als Arial, Verdana en Calabri is fontgrootte van 28 pts aan te bevelen.

Gebruik beeld

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Dat geldt zeker ook met online events zoals webinars. Zorg dat de kwaliteit van jouw beelden goed zijn. Gebruik beeld waar je de rechten van hebt of gebruik rechtenvrije beelden.

Beeldgebruik in presentaties

Gebruik video, maar lever deze apart aan

Voor de afwisseling en verduidelijking kun je video’s gebruiken. Deze video’s worden door de techniek ingestart en niet vanuit de Powerpoint afgespeeld in verband met kwaliteitsverlies. Lever deze van tevoren als .mp4 aan bij WBNRS. 

Aantal slides

Houd gemiddeld 2-3 minuten per slide aan. Staat er alleen een afbeelding op een slide, dan kun je meer slides behandelen. Heb je een ingewikkeld schema of toch veel bullets, dan kun je minder slides behandelen.

Effecten op een slide

Wanneer je gebruik maakt van een aantal bullets of een figuur, dan is het goed deze stap voor stap te laten verschijnen. Laat je alles in één keer zien, dan gaan kijkers lezen en horen ze jouw verhaal niet meer. In één keer verschijnen of fade is het beste. Maak het ook niet te bont met animaties, omdat het bij minder goed internet bij kijkers storend kan zijn als animaties haperen.

Overgangen tussen slides

Houd effecten tussen slides eenvoudig. Ook hier kunnen overgangen niet soepel lopen bij kijkers die minder snel internet hebben.

Techniek

Powerpoint

Powerpoint-presentaties is de standaard bij WBNRS in een formaat van 16:9. Standard staat er een Windows-laptop met klikker klaar voor jou met de van tevoren aangeleverde presentatie erop. Optioneel zijn andere manieren ook mogelijk, neem daarvoor ruim van tevoren contact op met WBNRS.

Lever niet standaard fonts aan

Maak je gebruik van speciale fonts (lettertypes), lever deze dan van tevoren aan zodat we deze op de presentatie laptop kunnen plaatsen. 

Afkijkscherm achter de camera

Achter de camera waar je inkijkt als je presenteert zijn de slides zichtbaar, zodat je zo min mogelijk op jouw laptop hoeft te kijken. De notepages (aantekeningen) zijn zichtbaar op de laptop, of op het scherm achter de camera, afhankelijk van wat de spreker fijn vindt.

Aantekeningen/notes

Wanneer je aantekeningen maakt bij je slides, is het goed om met steekwoorden te werken en het kort en krachtig te houden. Dit voorkomt dat het heel veel tekst wordt en dat je gaat voorlezen.

Aftelklok

Onder het afkijkscherm is een aftelklok die laat zien hoeveel tijd je nog hebt. 

Benieuwd of je jouw doelstellingen ook kunt halen met een webinar, livestream, online event of podcast?

Plan vrijblijvend een video call in met WBNRS.

wbnrs zet live video in om impact te maken voor jouw bedrijf. Informeer, inspireer en interacteer met een live webinar, podcast of livestream.

Nieuwsbrief (10x per jaar)

Blijf op de hoogte van waardevolle content over hoe live video bijdraagt aan het behalen van jouw doelen.